Budafoki Dohnányi Zenekar

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Mûvelõdési Központ

2008-12-19 19:00:00

Műsor

Bach: Brandenburgi verseny No.5
Mercadante: e-moll fuvolaverseny
Händel: Dixit Dominus


Berán Gábor - hegedû
Walter Auer - fuvola
Dinyés Soma - csembaló
Budapesti Akadémiai Kórustársaság

Vezényel: Georg Kugi

Bach a Brandenburgi versenyeket Brandenburg õrgrófjának, Keresztély Lajosnak ajánlotta, hogy unalmas, hétköznapi munkája mellett (Kapellmeister volt Köthenben)  gazdag pártfogót találjon. Ezekben a mûvekben rendkívül változatos darabokkal állunk szemben, a legnagyobb újítást mégis az ötödik verseny jelentette, hiszen ez a zenetörténelem elsõ zongoraversenye – vagy pontosabban: billentyûsversenye, mert Bach korában csembalón szólalt meg. A koncertáló csembalót a szólószekcióban egy hegedû és egy fuvola egészíti ki. Mercadante 1795-1870) Bellini és Donizetti mellett korának elismert operaszerzõje volt, összesen 21 operát komponált. Emellett azonban számos versenymûvet is írt, ezek közül talán a legismertebb az e-moll fuvolaverseny.

A Brandenburgi verseny, valamint a fuvolaverseny szólóját a Bécsi Filharmonikusok elsõ fuvolistája, Walter Auer játssza. A világhírû fuvolamûvész több nemzetközi verseny gyõztese és díjazottja (Cremona 1996, Bonn 2000, München 2001), a bécsi
Musikvereinben 2004-ben debütált szólistaként Daniel Barenboim vezényletével,
majd 2005-ben Cecilia Bartolival adott ugyanitt koncertet. Számos világhírû karmesterrel dolgozott – Zubin Mehta, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Simon Rattle, Christian Thielemann, Nikolaus Harnoncourt, Daniel Barenboim és Mariss Jansons. Nemcsak szólistaként, de tanárként is ismert, mesterkurzusokat tart Európa-szerte és Japánban.


Händel elsõ római tartózkodása idején, 1707 áprilisa és júliusa között komponálta
három legnagyobb szabású latin nyelvû egyházi mûvét, köztük a Dixit Dominus kezdetû zsoltárt. A római zenei szokásoknak megfelelõen a zsoltárszöveget Händel kisebb egységekre osztotta, melyeket aztán a kontrapunktikus kórustételektõl az ária szerû szólókig igen változatosan zenésített meg. A Dixit Dominus néhány hosszabb-rövidebb részlete nem kevesebb, mint tíz késõbb komponált mûben bukkan fel.

Az est karmestere nem ismeretlen a budafoki közönség számára, Georg Kugi bécsi
karmester már több alkalommal dirigálta a zenekart.