Budafoki Dohnányi Zenekar

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2010-04-24 19:30:00

Műsor

Bruckner: Te Deum
Prokofjev: Alexander Nyevszkij (Jégmezõk lovagja – filmzene)

Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó)
MR Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
MR Szimfonikusok
Vezényel: Christoph Campestrini

A mai hangversenyen a kórusirodalom két igazán nagyszabású zenemûvét hallhatják. Bruckner Te Deum feldolgozása legértékesebb zenemûveinek egyike. A szerzõ maga is élete büszkeségnek nevezte a mûvet. „Ha az Úristen magához hív és megkérdezi, hogy mit kezdtem a tehetséggel, amit nekem adott, csak megmutatnám neki a Te Deum partitúráját, és biztosan kegyelemmel ítélkezne felettem.” Hogy a szerzõ számára mennyire kedves volt ez a mû, az is mutatja, hogy VII. szimfóniájának adagiojában is a Non confundar csodálatos témáját idézi. Mivel IX. szimfóniáját már nem tudta befejezni, halála elõtt úgy rendelkezett, hogy utolsó tételként a Te Deumot kell játszani, bár az utókorban ez nem vált bevett gyakorlattá. A mû korabeli sikerét jelzi, hogy Ferenc József császár a Ferenc József-rendet adományozta a szerzõnek munkája elismeréséül.

 

A hangverseny második részében egy ritkán hallható, de annál hatásosabb oratórium csendül fel. 1938-ban a háborús elõkészületek alatt vált aktuálissá Alexander Nyevszkij 1242-ben a teuton lovagrend felett aratott gyõzelmének megfilmesítése. A film hatalmas sikert aratott a Szovjetunióban – ám az alkotás 1939-41 között a németekkel való megegyezést követõen dobozba került. A zenét a XX. század egyetemes klasszikus zenéjének zsenije, Prokofjev szerezte, hol a forgatókönyv és Eizenstein utasításai alapján elõre, hol a megvágott jelenetek alapján utólag, a háttérzenét önálló szimfonikus költeménnyé fejlesztve. A zenemû filmtörténeti jelentõsége, hogy az elsõ olyan filmzenék egyike, mely már nem csak aláfestõ, hanem dramaturgiai funkciót lát el. A szerzõ egy évvel késõbb a filmzene alapján megírta az Alexander Nyevszkij kantátát, mely a filmhez hasonló kirobbanó sikert könyvelhetett el.

 

Tételei:

 

1. Oroszország a mongol iga alatt

 

2. Dal Alexander Nyevszkijrõl – a tétel bemutatja Alexander Ivanovics gyõzelmét a svéd hadak felett a Néván – innen kapta nevét: Nyevszkij – a névai gyõzõ.

 

3. A keresztesek (teuton hadak) Pskovnál – amely a teuton hadak brutalitását mutaja be

 

4. Fel-fel, orosz nép – az oroszok hadba hívását mutatja be felhangtechnikával

 

5. Csata a jégmezõn – a darab csúcspontja, ami Nyevszkij végsõ gyõzelmét mutatja be a Peipus tó jegén megvívott csatában

 

6. A holtak földje – egy fiatal lány siratódala, aki halott kedvesét siratja és megcsókolja az összes elesett harcos szemét

 

7. Alexander megérkezik Pskovba – Alexander diadalmenet

Jegyek 5000, 4000, 3200 és 2000 Ft-os áron vásárolhatók a Jegy- és bérletvásárlás menüpontban található irodákban.