Budafoki Dohnányi Zenekar

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Mûvelõdési Központ

2010-03-12 19:00:00

Műsor

Respighi: Antik áriák III.
Vaughan Williams: Fantázia egy Tallis témára
Beethoven: IV. szimfónia
Közremûködik az Auer Vonósnégyes:
Oláh Vilmos - hegedû, Berán Gábor – hegedû,
Gálfi Csaba – brácsa, Takács Ákos – cselló
Vezényel: Stefano Mazzoleni

A hangverseny elsõ része két huszadik századi szerzõ fejhajtása a rene­szánsz kor elõtt. Bár Respighi egyike volt azoknak az olasz zeneszer­zõknek, akik tudatosan fordultak hazájuk zenei múltja felé, kompozícióinak értéke mégsem az archaizálásban, hanem abban az egyéni hangban rejlik, amelyet méltán nevezünk az olasz impresszionizmus kimagasló reprezentánsának. Ennek egyik kiváló példája a ma felcsendülõ szvit. Vaughan Williams Thomas Tallis XVI. században élt angol zeneszerzõ és orgonista egyik zsoltár-dallamát („Why Fumeth in Fight”) dolgozta fel Fantázia címû mûvében. A darabban a kettõs zenekar alkal­mazása az archaizálás egyik eszköze, a szerzõ ezzel is emlékeztet a XVI. századi zene felelgetõ technikájára. Tallis témáját elsõ ízben az egyik zenekar szólaltatja meg, majd váltakozva hangzik fel a szólóegyüttes, illetve a két nagyobb hangzó csoport elõadásában, variált formában.

 
Az 1806-os esztendõben Beethoven remekmûvek egész sorával gazdagította a zene irodalmát. Az ekkor született IV. szimfónia mintegy ellentétpárja a heroikus Harmadiknak, könnyed, vidám hangulatát tekintve inkább a Másodikhoz áll közel. Jó nyomon járnak mindazok, akik ennek a lassú zenének gomolygó ködében, elmosott színfoltjaiban a romantikát sejtik meg. A mû további tételei a játékosság, a humor, paródia, hangszerelésbeli ötletek és dinamikai meglepetések gazdag tárháza.
 
A mai este közremûködõje a számos zenei versenyen elsõ díjat nyert, immáron világszer­te elismert Auer Vonósnégyes, melynek két tagja, Oláh Vilmos és Berán Gábor a zenekar koncertmestere. Vezényel: Stefano Mazzoleni, a leccei konzervatórium professzora.

Jegyek 2000, 1750 és 1500 Ft-os áron vásárolhatók a Jegy- és bérletvásárlás menüpontban található irodákban.