Budafoki Dohnányi Zenekar

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Mûvelõdési Központ

2010-05-28 19:00:00

Műsor

Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány
Madarász: II. zongoraverseny
Csajkovszkij: I. szimfónia
Jandó Jenõ – zongora
Vezényel: Stephen D’Agostino

1879. március 11-én a boroszlói egyetem bölcsészkara díszdoktorrá avatta Brahmsot. A megtiszteltetést a zeneszerzõ 1880 augusztusában írt zenekari mûvel hálálta meg, amely­nek ugyan a méltóságteljes Akadémiai ünnepi nyitány címet adta, õ maga azonban olykor egyszerûen csak Janicsár-nyitány néven emlegette, az együttesben felhangzó nagydob, cintányér és triangulum miatt. A nyitány zenéje egyáltalán nem méltóságteljes, érezhetõen közelebb áll a diáksághoz, mint a tudós professzorokhoz. Brahms a jókedv gondtalanságával halmozta benne témáit, nem feledkezve meg a hatásos befejezést képezõ Gaudeamus igitur-ról és több, népi eredetû diákdal felidézésérõl sem.

 
Madarász Iván 2. zongoraversenye a Gyõri Zenekar felkérésére született. A 2008-ben bemutatott versenymû egy beethoveni zenekar méretét legföljebb néhány rézfúvós és ütõ­hangszerrel lépi túl. A zongorista egy szokatlan ritmikai nehézségekkel terhelt, de alapvetõen karcsú faktúra színes, érzékeny megszólaltatását kapja feladatul.
 
Az Erkel-díjas szerzõ szerint „az ember olyan zenét ír, ami felé a vonzalmai viszik. Bizonyos hangzások felé vonzódom, amelyeket belül hallok.”
 
A hangverseny második felében Csajkovszkij Moszkvában írt I. szimfóniája hallható, melyet Téli álmok néven is ismerünk. Mûvét Anton Rubinsteinnek dedikálta, ám olyan rossz fogadtatása volt, hogy a szerzõ szinte teljesen összeomlott. Különösen fájt neki, hogy korábbi tanárai, Anton Rubinstein és Zaremba is az ócsárlók nézeteit osztották. Vigaszul szolgált azonban, hogy az Orosz Ötöknek (Balakirev, Rimszkij-Korszakov, Kjui, Borogyin, Muszorgszkij) más volt a véleménye.

Jegyek 2000, 1750 és 1500 Ft-os áron vásárolhatók a Jegy- és bérletvásárlás menüpontban található irodákban.